Ga naar hoofdinhoud

De Kraaghoeve

Aan de Kraagdijk 4 in Terneuzen ligt Equicentrum de Kraaghoeve. In deze ruime boerderij zijn werkplekken, behandelkamers en gemeenschappelijke ruimtes gecreëerd. Het is één van de dagbestedingslocaties van Zeeuwse Gronden, en er wordt equitherapie (paardentherapie) gegeven.

Dagbesteding
Cliënten die van dieren houden en graag buiten zijn, zitten hier op hun plek. Ze houden de Kraaghoeve draaiende door allerhande werkzaamheden, van administratie en chauffeurswerk tot dierenverzorging, onderhoud van het erf en koken. Iedereen werkt hier samen: jongeren, ouderen, cliënten, vrijwilligers, familieleden en behandelaren. In de lunchpauze wordt er altijd gezamenlijk gegeten. Verder is er gelegenheid om te kajakken, te zwemmen en deel te nemen aan verschillende workshops en cursussen. Daarnaast kunnen cliënten hier equitherapie volgen.

Equitherapie
Niet voor alle mensen met een ernstige psychiatrische ziekte zijn gesprekken of medicijnen voldoende. Gelukkig zijn er andere behandelingsmethoden die als aanvulling kunnen dienen. Sinds 2009 is het mogelijk om bij Zeeuwse Gronden equitherapie (paardentherapie) te volgen. Hierbij wordt doelgericht gewerkt aan problemen van fysieke, psychische, orthopedagogische en sociale aard (een voorbeeld hiervan is traumatraining). Cliënten leren contact te maken met paarden, door fysieke en technische vaardigheden, maar vooral ook door concentratie, doelgerichtheid en visualisatie. Paarden voelen goed aan wat er in mensen omgaat en dat helpt bij het oppikken van signalen vanuit het lichaam. Equitherapie werkt vanuit een liefdevolle, accepterende houding: een houding die veiligheid creëert. Het kan leiden tot meer zelfbeheersing, zelfcontrole en zelfwaardering.

Back To Top