Ga naar hoofdinhoud

Het succes van buurtrestaurants zoals Het Melkmeisje (artikel PZC)

Het Melkmeisje is alweer een jaar open, een mooie gelegenheid voor de PZC om eens op de koffie te komen. De populariteit van buurtrestaurants neemt steeds verder toe, zo blijkt wel uit het artikel van de PZC. Want samen eten verbindt.

Een gezonde maaltijd van drie gangen voor drie euro vijftig. Het bestaat. Maatschappelijk restaurant ‘Het Melkmeisje’ aan de Gracht in Kruiningen is een jaar geleden gestart. Iedereen kan er terecht. Het lunchrestaurant, dat vijf dagen in de week open is, draait boven verwachting, zegt leidinggevende Jarno de Decker.

Het buurtrestaurant is een dagbestedingsvorm van ggz-instelling Zeeuwse Gronden. Mensen met een psychiatrische beperking staan onder begeleiding in de keuken en bediening. ,,Zes jaar terug zijn we in Terneuzen gestart met het aanbieden van verse maaltijden. Vanuit het idee dat iedereen minstens één keer per dag gezond moet eten”, zegt Miranda Dieleman, die over de dagbesteding gaat.

Dat recept is een succes en uitgerold in Kruiningen. ,,Op vrijdagen is het hier echt aanpoten”, zegt De Decker. ,,Mensen komen hier lunchen, of doen een bestelling.” De bezoekers zijn zeker niet alleen ouderen. ,,Op woensdagen zien we hier veel jonge moeders die met hun kroost een broodje eten. En doorlopend ambtenaren uit het gemeentehuis.”

Jarno krijgt regelmatig de opmerking: ‘Voor dat geld kan ik het thuis niet maken’. En dat is precies het idee achter het Melkmeisje: betaalbaar eten aanbieden, voor iedereen. Dinsdagmiddag staat er aardappelpuree met hachee en stoofperen op het menu. De volgende dag stamppot. Voor een vaste prijs van 3,50 euro. Jarno: ,,Dan haal je toch geen opwarmmaaltijd meer bij de supermarkt?” De maaltijden zorgen ook voor verbinding, voegt Dieleman toe. ,,Tussen onze cliënten en de mensen uit de wijk. En onderling. Reden waarom we bewust voor een grote lange tafel hebben gekozen. Dan ga je vanzelf met elkaar praten.”

Lees het volledige artikel hier.

En kom het zeker eens ervaren!

Back To Top