Ga naar hoofdinhoud

Lezing van psychiater en hoogleraar Wiepke Cahn geeft stof tot nadenken

Voor een vol Porgy & Bess gaf Wiepke Cahn afgelopen vrijdag een lezing over psychiatrische aandoeningen en het ontstaan van lichamelijke ziekten.

In het UMC zijn 8000 patiënten met een psychische aandoening onderzocht en hiervan heeft 70 procent een lichamelijke aandoening. Omgekeerd neemt de kans op het ontstaan van een psychose toe bij schildklierproblemen en zorgen een hoog cholesterolgehalte, een hoge bloeddruk, suikerziekte, longklachten en hartfalen ervoor dat je psychisch slechter in je vel komt te zitten.

Bewegen, gezonde voeding, zinvolle dagbesteding en deelnemen aan de maatschappij kunnen in veel gevallen zorgen voor afname van de psychische klachten. Wiepke Cahn pleit voor een betere integratie en samenwerking tussen (somatische) artsen en psychiaters, want lichaam en geest kun je niet scheiden.

De avond werd georganiseerd door de familieraad. Na de pauze was er een levendige discussie waarbij allerlei soorten vragen aan bod kwamen. We kunnen terugkijken op een inspirerende en geslaagde bijeenkomst met heel veel belangstellenden.

Back To Top