Ga naar hoofdinhoud

‘Meer natuur voor pittig fruit’ dankzij 200 bijenhotels

Het afgelopen jaar hebben ze bij de Werkplaats van Zeeuwse Gronden hard gewerkt aan 200 bijenhotels voor het project ‘Meer natuur voor pittig fruit’ van Stichting Landschapsbeheer Zeeland. Binnenkort worden de laatste bijenhotels opgehangen door de fruittelers en particulieren.

“De bijenhotels zijn een onderdeel van het project ‘Meer natuur voor pittig fruit’. Fruittelers en enkele particulieren uit de gemeente Borsele, Kapelle en Terneuzen kunnen hieraan meedoen. Zij ontvangen subsidie voor de maatregelen die ze nemen om de stand van de wilde bijen te verbeteren. Meer bijen betekent een grotere kans op een betere bestuiving. Een betere bestuiving van fruitbomen geeft een hogere opbrengst voor fruittelers en tegelijkertijd streef je een hogere biodiversiteit na.” Aldus Stichting Landschapsbeheer Zeeland.

De bijenhotels zorgen voor meer nestgelegenheid voor wilde bijen. Dit jaar hebben de werknemers van de Werkplaats er 200 gemaakt. Het huis van een bijenhotel bestaat uit Douglas hout en een EPDM zwart dak. Als dat eenmaal in elkaar zit moet het gevuld worden met bamboestokjes en leem. En dat is nog een hele klus. De bamboestokjes fungeren als de nestjes, dus de stokjes moesten de juiste dikte hebben voor de bijen. De leem zorgt ervoor dat de stokjes blijven zitten.

Wat het project zo leuk maakte? Van het zagen, uitzoeken van de juiste bamboestokjes tot het knippen van het EPDM en het zetten van de brandstempel. Er was voor iedereen iets te doen.

De bijenhotels tijdens het maakproces in de Werkplaats.

De bijenhotels gereed voor levering.

Kapelle.

In 's Heerenhoek zijn ze ook opgehangen.

Een bijenhotel opgehangen in de Anna Jacobapolder.

Back To Top