Ga naar hoofdinhoud

De allereerste Broers- en zussendag was een succes

Ervaringen uitwisselen tijdens de lunch op de eerste Broers- en zussendag
Verzamelen voor de eerste Broers- en zussendag
Verzamelen voor de eerste Broers- en zussendag

Zaterdag 21 september was de eerste Broers- en zussendag op de Kraaghoeve in Terneuzen. Want niet alleen ouders, maar ook andere familieleden spelen een belangrijke rol in het leven van iemand met een psychiatrische ziekte. De aanwezige broers en zussen vonden deze Broers- en zussendag een waar succes. Ze hebben (herkenbare) ervaringen uitgewisseld en konden in gesprek met medewerkers over hun kijk op Zeeuwse Gronden. Hun beeld van therapie werd ook verrijkt door aan verschillende workshops mee te doen, bijvoorbeeld dramatherapie, Virtual Reality of equitherapie. Waar velen nog wel het meest door geraakt werden (zakdoekjes bij de hand), was het herkenbare optreden van Nynka Delcour op met haar voorstelling ‘Hou me los!’. Zeeuwse Gronden wil eens per twee jaar een Broers- en zussendag houden, de volgende zal in 2021 zijn.

Bianca Janssen geeft haar lezing
Bianca Janssen geeft haar lezing

Lezingen
Bianca Janssen gaf een lezing rondom haar ervaringen als ‘zus van’ een broer met een psychische kwetsbaarheid: “Thema voor mij was om duidelijk te maken hoe ik mijn leven middels opleidingen, studie en ervaringen op een prettige manier kon leven en welke patronen ik hierin heb doorbroken. De drempels, blokkades en vooroordelen van mensen in een bepaald woongebied heb ik hierin besproken evenals het effect hierop voor mij als persoon, partner, moeder, dochter, vriendin, buurvrouw en ZZP’er.”

Hou me los!
Bianca was, net als vele andere broers en zussen, diep onder de indruk van het theaterstuk ‘Hou me los!’ van Nynka Delcour en Rob Stoop: “Door de jaren heen heb ik op veel situaties in mijn leven een antwoord en kan ik situaties vanuit verschillende kanten zien, maar deze voorstelling kwam recht in mijn gezicht! De herkenning van gedrag van Nynka ‘als zus van’ was voor mij een confronterende, verhelderende en heilzame spiegel.”

Het stuk zou volgens haar ook voor ouders een goede voorstelling zijn, zodat zij zien en ervaren wat het effect is van een familielid met een psychische kwetsbaarheid voor de rest van een gezin. Ze vertelt: “Na een investering van duizenden euro’s aan opleiding, cursussen en workshops, was deze voorstelling misschien wel het laatste puzzelstukje in mijn zoektocht naar mezelf in relatie tot mijn broer.” De voorstelling heeft haar getriggerd om actiever contact met haar broer te zoeken, iets waar ze de afgelopen jaren geen behoefte aan had. “Nu leven mijn ouders nog, maar wat als zij er ook niet meer zijn, dan zal ik toch ook met hem verder een weg willen vinden in de toekomst.”

Het toneelstuk 'Hou me los!'
Het toneelstuk ‘Hou me los!’

 

 

 

 

 

 

 

Workshops
De broers en zussen moesten een keuze maken tussen een workshop drama, Virtual Reality of equitherapie. Door één van deze therapieën te volgen, zouden ze hun broer of zus ook beter kunnen begrijpen in de behandelingen. Eén van de deelnemers was laaiend enthousiast over de equitherapie: “Ik had helemaal niks met paarden, maar dit heeft me echt gegrepen! Hoe je een spiegel voorgehouden wordt door zo’n dier is heel bijzonder.”

De workshop dramatherapie
De workshop dramatherapie
De workshop Virtual Reality
De workshop Virtual Reality

 

 

 

 

 

 

 

 

De workshop equitherapie
De workshop equitherapie

 

 

 

Ervaringen uitwisselen tijdens de lunch op de eerste Broers- en zussendag:

Back To Top