Ga naar hoofdinhoud

Kosten

Als je zorg krijgt van Zeeuwse Gronden, betaalt je zorgverzekeraar, de gemeente of het Zorgkantoor de kosten hiervan. In sommige gevallen betaal je zelf ook een gedeelte, in de vorm van een eigen risico of een eigen bijdrage. Hoe dat precies geregeld is, lees je hieronder.

Volwassenen

Kosten voor behandeling
Behandeling binnen de basis- of specialistische geestelijke gezondheidszorg maakt deel uit van het basispakket van uw zorgverzekering. Je betaalt geen eigen bijdrage. Wel geldt het eigen risico van je zorgverzekering. Het verplicht eigen risico is € 385,-. Dit betekent dat je zelf de eerste € 385,- aan zorgkosten betaalt aan je zorgverzekeraar. Een intakegesprek, los van de uitkomst hiervan, valt ook onder deze zorgkosten. Wanneer je gekozen hebt voor een hoger eigen risico, moet je mogelijk meer betalen dan € 385,-.

De manier waarop een behandeling in de geestelijke gezondheidszorg betaald wordt, is geregeld in het zorgprestatiemodel. In het zorgprestatiemodel is afgesproken hoe de zorgverlener je behandeling in rekening moet brengen en hoe de rekening betaald moet worden.

In het zorgprestatiemodel heten alle losse onderdelen ‘zorgprestaties’. De overheid heeft berekend hoeveel elke zorgprestatie maximaal mag kosten. Er zijn veel verschillende tarieven. Dat komt omdat bij het bepalen van de tarieven onder andere rekening is gehouden met:

-het beroep van de zorgverlener
-het type consult
-de duur van het consult
-de plek waar het consult plaatsvindt

Het is belangrijk dat het voor jou duidelijk is voor welke zorg er is betaald. Daarom zie je op het declaratieoverzicht van je zorgverzekeraar uit welke zorgprestaties je behandeling bestond.
Je zorgverzekeraar kan je helpen om je declaratieoverzicht te begrijpen. Als je vragen hebt over een zorgprestatie die je zorgverzekeraar niet kan beantwoorden, dan kun je contact met ons opnemen via zorgadministratie@zeeuwsegronden.nl. Vermeld naast je vraag ook je naam en geboortedatum in het bericht. Zo kunnen wij je vraag zo goed mogelijk beantwoorden.

Kosten voor begeleiding en dagbesteding
Begeleiding wordt door je gemeente betaald, vanuit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo). Het kan om zowel individuele begeleiding als groepsbegeleiding (dagbesteding) gaan.

De gemeente kan voor jouw begeleiding een eigen bijdrage vragen. Deze wordt door het Centraal Administratiekantoor (CAK) bij jou in rekening gebracht.

Begeleiding kan ook door het zorgkantoor, vanuit de Wet Langdurige Zorg (Wlz), betaald worden. Ook voor de Wlz brengt het CAK een eigen bijdrage bij je in rekening.

Via de website van het CAK (www.hetcak.nl) kun je berekenen welke eigen bijdrage je kunt verwachten voor zorg vanuit de Wmo en de Wlz.

Kosten voor verblijf binnen een beschermd wonen locatie
Woon je binnen een beschermd wonen locatie van Zeeuwse Gronden? Wonen binnen Zeeuwse Gronden wordt gefinancierd vanuit de Wmo of de Wlz. Je betaalt hiervoor een eigen bijdrage die door het CAK bij jou in rekening wordt gebracht.

Via de website van het CAK (www.hetcak.nl) kun je berekenen welke eigen bijdrage je kunt verwachten voor zorg vanuit de Wmo en de Wlz.

Kind en Jeugd
Bij de behandeling van kinderen en jeugd tot 18 jaar worden de kosten door de gemeente betaald. Ook beschermd wonen wordt door de gemeente betaald. Er hoeft geen eigen bijdrage betaald te worden.

 

Vragen

Wil je meer weten over kosten, vergoedingen, eigen risico en eigen bijdrage? Neem dan contact op met je zorgverzekeraar, de gemeente of het CAK.

Heb je eeen specifieke vraag (bijvoorbeeld over een factuur) die je zorgverzekeraar, de gemeente of het CAK niet kan beantwoorden? Neem dan contact met ons op via zorgadministratie@zeeuwsegronden.nl. Vermeld naast je vraag ook je naam en geboortedatum in het bericht. Zo kunnen wij je vraag zo goed mogelijk beantwoorden.

 

Zorgverzekeraars
Zeeuwse Gronden heeft in 2024 met alle Nederlandse zorgverzekeraars een contract. Bij zorgverzekeraars is Zeeuwse Gronden te vinden onder de naam ‘Stichting Wonen En Psychiatrie’.

Waardevolle broers- en zussendag

Zaterdag 29 juni vond de broers- en zussendag plaats. We kunnen terugkijken op een waardevolle middag. Deze bestond uit een lunch, lezing en verschillende workshops. De deelnemers konden kiezen uit…

/// lees verder
Back To Top