Ga naar hoofdinhoud

Steun van gemeente Terneuzen voor ‘Vissen met Johnny’

‘Vissen met Johnny’ is een vorm van dagbesteding van Zeeuwse Gronden die niet onopgemerkt blijft. De gemeente Terneuzen geeft dit initiatief een steuntje in de rug. Bedenker Johnny Bergakker ontving een cheque voor de aanschaf van nieuw visgerei.

Het dagbestedingsproject is voor cliënten van Zeeuwse Gronden. Zij kampen met geestelijke gezondheidsproblemen en hebben baat bij behandeling en dagbesteding in de natuur. Johnny zelf heeft PTSS en het vissen brengt hem positieve dingen. “Het geeft rust en ik beleef de zin van het leven. Het is ontspannend en dat gun ik meer mensen.” Daarom begon hij met het opzetten van ‘Vissen met Johnny’. Zo kan het vissen op de vissteiger bij de Otheense Kreek bij Terneuzen ook anderen iets brengen. Er wordt nu elke dinsdag gevist door cliënten met een dagbestedingsindicatie, vanuit De Kraaghoeve van Zeeuwse Gronden.

Grote betekenis

Wethouder Laszlo van de Voorde van gemeente Terneuzen is in zijn nopjes over ‘Vissen met Johnny’. Hij zegt: “In de natuur zijn is voor iedereen goed, het geeft rust. Dat wordt hiermee opnieuw bewezen. In de gemeente Terneuzen hebben we prachtige visplekken. Graag ondersteunen we het project van Johnny met een bijdrage vanuit het Preventieakkoord. Goed om te zien dat een ogenschijnlijk eenvoudige activiteit veel doet voor specifieke problematieken. Voor Johnny een pluim omdat hij zich zo inzet voor de hengelsport en de positieve gevolgen ook gunt aan anderen. Zijn inzet is van grote betekenis voor de deelnemers. Mooi ook dat het een activiteit is voor alle leeftijden. Met name voor de jeugd, onder wie het vissen steeds populairder wordt. We zien dat deze vorm van dagbesteding zich leent voor meer zorgkwesties, bijvoorbeeld ook voor het ontlasten van mantelzorgers en voor spoediger herstel van mensen met bepaalde ziektebeelden.” Het project van Johnny krijgt mogelijk ook gevolg voor andere doelgroepen. Samen met welzijnsorganisatie aan-Z en buurthuizen ziet hij het visproject ook als een kans om eenzaamheid tegen te gaan. Het bedrag van gemeente Terneuzen gaat naar de aanschaf van beter visgerei en nieuwe stoelen voor aan de waterkant. Eerder al ontving het visproject ook al een bijdrage van een ziektekostenverzekeraar die wil investeren in preventieve gezondheidszorg.

Groene GGZ

Zeeuwse Gronden is voorloper van de Groene GGZ. Natuur heeft effect op gezondheid en helpt angst en pijn te verminderen. Zeeuwse Gronden wil anderen inspireren en het visproject van Johnny is daar een goed voorbeeld van. Johnny: “We werken er naartoe om op termijn volledig loodvrij te vissen. Dat is goed voor dier en milieu. Verder investeren we ook in ontwikkeling van andere, meer duurzame vismogelijkheden. Binnenkort staat een cursus veilig onthaken op de agenda.”

Ook het Visblad publiceerde een artikel over ‘Vissen met Johnny’. Lees het artikel op de website van Sportvisserij Zuidwest Nederland.

Foto”s: Zeeuwse Gronden en Sportvisserij Zuidwest Nederland.

Back To Top