Ga naar hoofdinhoud

Interview Helga van Laak – GZ-psycholoog FACT

Ha Helga, vertel eens, wie ben je en als wat werk je bij Zeeuwse Gronden?

“Ik ben Helga en ik werk al eventjes bij Zeeuwse Gronden. Ik ben hier begonnen toen ik stage liep voor de GZ-opleiding. Dat heb ik twee jaar gedaan voor twee dagen in de week. Toen vond ik het hier zo fijn, dat ik hier wel wilde werken als GZ-psycholoog en zodoende werk ik hier nu 5 jaar.”

Wat vind je leuk aan het vak GZ-psycholoog, wat pakt je daarin?

“Ik vind het heel leuk om mensen te helpen, maar dat is het standaard antwoord. Eigenlijk vind ik het analyseren het leukste stukje. Hoe werken dingen bij mensen? Samen op verkenning gaan. Wie ben je? Wat maakt dat het op dit moment even lastig met je gaat? Wat zijn je kwaliteiten en krachten die je kan inzetten om dat allemaal weer te keren? Hoe is iemand opgegroeid, wat heeft iemand meegemaakt? Wat maakt dat je bent wie je bent? Er echt helemaal induiken en kijken hoe we het beste eruit kunnen halen.”

Hoe ziet een gemiddelde werkweek er van een GZ-psycholoog bij Zeeuwse Gronden uit?

“Bij Zeeuwse Gronden ben je als GZ-psycholoog verbonden aan het FACT-team. Dus je hebt bijna iedere dag overleg met elkaar. Daarnaast behandel ik mensen individueel, maar ook in groep. Je kan zelf je agenda hierin bepalen en invullen. Eén groep is gericht op borderline vaardigheidstraining gecombineerd met equitherapie (therapie met paarden). Hierin staat het doen en ervaren centraal. Dat is ook het leuke bij Zeeuwse Gronden, dat je op heel veel facetten je behandelingen kunt bieden. Dus het hoeft niet zo te zijn dat je alleen maar achter je tafel behandeling geeft, het kan ook buiten. Ik doe dit bijvoorbeeld met paarden, maar zo zijn er nog veel meer andere manieren te vinden.”

Dat is ook het leuke bij Zeeuwse Gronden, dat je op heel veel facetten je behandelingen kunt bieden. Dus het hoeft niet zo te zijn dat je alleen maar achter je tafel behandeling geeft, het kan ook buiten.

Geef je die groepen dan ook zelf vorm?

“Ja, daar krijg je als GZ-psycholoog bij Zeeuwse Gronden ook de ruimte voor. Je geeft die groepen vorm naar de methodes die je geleerd hebt, dus aan de hand van de protocollaire behandellijnen. Deze zet je om naar een groepsaanbod. Dit kan wel of niet gecombineerd zijn met ervaringsgerichte therapie. Binnenkort starten we ook met de ACT-methode en er wordt gedacht aan een groepsaanbod met schematherapie.”

Je gaf net al aan dat het leuke aan Zeeuwse Gronden is dat je verschillende facetten kunt inzetten bij je behandeling. Zijn er nog andere dingen die het leuk maken om als GZ-psycholoog aan het werk te gaan bij Zeeuwse Gronden?

“Dat maakt het zeker leuk. Je kunt zelf de behandellijn vormgeven, je denkt mee aan wat het beste is voor een cliënt. Ik vind het ook leuk dat ideeën enthousiast ontvangen worden. Dus als je een goed idee hebt en dat ook kunt onderbouwen, dan krijg je de ruimte om dat verder te ontwikkelen. En ik denk dat je hier als GZ-psycholoog ook veel kansen krijgt qua verbreding en opleiding. Je krijgt de ruimte om verschillende deelcursussen of vervolgopleidingen te doen. Daarnaast hebben de cliënten die je ziet vaak te maken met complexe problematiek. Dit daagt uit en dan is het fijn dat je een heel FACT-team met SPV’ers, psychiaters en ambulant verpleegkundigen om je heen hebt. Samen kijk je wat de beste behandeling is om nu in te zetten.”

Ik hoor je al één uitdaging benoemen: de doelgroep. Zijn er nog andere uitdagingen waarmee je in je werk als GZ-psycholoog te maken krijgt bij Zeeuwse Gronden?

“Ik heb het idee dat mijn dagen vol uitdagingen zitten, haha. Ik denk dat de uitdaging hem erin zit dat je heel veel ruimte krijgt om zelf richting te geven aan zorgprogramma’s. Dus je kunt die uitdaging zo groot en zo klein maken als je zelf wilt. Als je zegt, ik vind het heel leuk om een bepaald groepsaanbod op te zetten, dan kun je daar heel veel uitdaging in zoeken. Daarnaast is het systemische ook wel een leuke uitdaging: hoe betrek je de familie erbij? Daar staan we bij Zeeuwse Gronden wel echt voor. De familie staat erg centraal. Ik denk dat een cliënt het beste kan herstellen binnen de kringen van de familie, maar ook door de familie bij de zorg te betrekken. Samen sta je sterker. Maar we doen ook wetenschappelijk onderzoek. Wat is in onze behandelingen nou zo effectief? Daar kom je als GZ-psycholoog ook mee in aanraking. Maar het ligt er een beetje aan wat je wilt en daar kan je je dan in specialiseren.”

Ik denk dat de uitdaging hem erin zit dat je heel veel ruimte krijgt om zelf richting te geven aan zorgprogramma’s. Dus je kunt die uitdaging zo groot en zo klein maken als je zelf wilt.

Waar ik trots op ben is de tijd voor herstel. We hebben cliënten met een ernstige psychiatrische aandoening, complexe problematiek. Je mag hier echt de tijd nemen die nodig is voor het herstel van de cliënt.

Dan komen we bij de een-na-laatste vraag: waar ben je trots op als GZ-psycholoog bij Zeeuwse Gronden?

“Waar ik trots op ben is de tijd voor herstel. We hebben cliënten met een ernstige psychiatrische aandoening, complexe problematiek. Je mag hier echt de tijd nemen die nodig is voor het herstel van de cliënt. Hierbij kan je eigenlijk alles inzetten waarvan je denkt dat dat nodig is. Denk aan psychologische behandeling, maar ook dagbesteding, het betrekken van de familie of begeleidende contacten thuis. Er zijn veel cliënten die al veel behandelingen hebben gehad, waarbij het dus nodig is om out of the box te denken, dat kan hier. Je mag het laagdrempeliger maken, je kan ook naar de cliënt toegaan. Je hebt dus heel veel vormen van maatwerk om toe te passen om de cliënt naar zijn herstel toe te laten werken. Het tweede stuk waar ik trots op ben is de saamhorigheid. Als je bijvoorbeeld op de Kraaghoeve gaat lunchen zit alles en iedereen door elkaar. Medewerkers, cliënten en gasten. Er is gelijkwaardigheid tussen alle lagen. Tussen de disciplines en de cliënten.”

Stel er komt een nieuwe collega werken, een GZ-psycholoog, wat zou je leuk vinden dat hij of zij met zich meebrengt?

“Wat ik leuk zou vinden? Heel veel enthousiasme om dat wat we hier neerzetten vast te kunnen houden, maar ook verder te kunnen brengen. Iemand die het snapt dat je de balans tussen kaders en maatwerk moet vinden om het beste neer te kunnen zetten. Iemand die snapt dat de gelijkwaardigheid en betrokkenheid van de cliënten zo belangrijk is. Iemand die anders durft te denken dan het gangbare, maar ook authentiek durft te zijn. Iemand die gewoon heel erg zichzelf is.”

Back To Top