skip to Main Content

Blog uitwisselingsproject: van receptionist naar woonbegeleider, van psycholoog naar kok

Om de betrokkenheid en collegialiteit onder onze medewerkers te vergroten, zal 2019 in het teken staan van uitwisseling. Iedere medewerker loopt drie dagen tot een week lang mee met een ander team, waarbij alles mogelijk is: wonen, dagbesteding, kantoor, FACT, ambulant en maatschappelijk werk.

In dit blog volgen we tot het einde van het jaar de ervaringen van onze collega’s. We hopen natuurlijk op mooie foto’s en verhalen!

Angelo, senior van woonlocatie het Bolwerk
was positief verrast door de dagbesteding op de Kraaghoeve

Eindelijk was het dan zover. Uitwisseling met de senior van de Kraaghoeve. Iets voor 8.00 uur was ik present. Normaal op het Bolwerk ben ik nog maar alleen en begin ik de dag rustig aan, maar nu was het andere koek. Iedereen was al vol in de running. De paarden hadden al hooi gehad, de eerste taxi’s waren vertrokken, de mensen van de planning en de keuken waren al druk in de weer met roosters en voorbereidingen. Al met al zou je zeggen dat het dan een drukke bedoeling was, maar ondanks de drukte heerste er een serene rust.

Iedereen bij de Kraaghoeve is op elkaar ingespeeld en vriendelijk naar elkaar toe. Althans, toen ik er was. De sfeer die er hing was zeer gemoedelijk, dus het was tijd om aan het werk te gaan.

De dagbesteding bestaat uit vele facetten zoals Heen en Weer, planning, receptie, keuken, schoonmaak, stallen uitmesten, paarden voederen, kalkoenenstal uitmesten, hout klieven etc. Ik heb alles gedaan en heb zo de Kraaghoeve beter leren kennen in al zijn veelzijdigheid. Ook het samen lunchen, koffie/thee drinken en een praatje maken gebeurde op een zeer relaxte wijze.

Eerlijk is eerlijk: ik had niet zoveel met dagbesteding. Hele dagen mensen motiveren en activeren en puntje bij paaltje jezelf een bult werken… nee, dank je wel. Maar niets is minder waar. Ik heb genoten van de dagbesteding, het was ontzettend leerzaam. Je ziet de cliënten in een andere setting dan alleen bij het wonen en dat is leuk om mee te maken. Ik vind dat de senior van de Kraaghoeve een pluim verdient dat hij deze onderneming zo draaiend weet te houden!

Rasmus, senior van de Kraaghoeve
was vier dagen woonbegeleider in Sas van Gent 

Ik heb in maart vier dagen gewisseld met Angelo, senior van locatie het Bolwerk. Voor mij was het mijn eerste ervaring als woonbegeleider. Gelukkig liet team Bolwerk mij proeven van alles. Medicatie en oogdruppels brengen, schoonmaken bij en met een cliënt, lunchen met bewoners bij El Cantina, huisbezoeken, weekgesprekken, ontbijten, lunchen en zelfs het avondeten maken. Het grote verschil met werken op de dagbesteding is dat hier (bijna) alles draait om individuele aandacht. Voor mij was het enorm wennen aan het feit dat ik me vol kon concentreren op één iets.

De sterke punten van het Bolwerk liggen op de rust die er heerst en de ruimte die cliënten krijgen voor wat ze dan ook op dat moment nodig hebben. Er is altijd wel iemand die tijd voor hen heeft. Verder was ik verwonderd over de manier en hoeveelheid van overdragen. Er wordt hier echt de tijd genomen zodat het hele team op de hoogte is van de hele locatie. En ten slotte nog het mooie detail dat de kantoordeur (bijna) altijd open staat, zodat er een open sfeer is voor de cliënten. Aranka, Pauline, Nathalie en Patricia: bedankt voor de ervaring.

Aranka, woonbegeleider op locatie Bolwerk in Sas van Gent
wisselde drie dagen met een begeleider van ’t Hofje in Terneuzen

In januari ben ik drie dagen uitgewisseld geweest met een collega op het Hofje. In het begin wat onwennig en toch wel spannend, omdat ik wat moest wennen om op een andere locatie te werken. Op de eerste dag werd dit al gauw weer goedgemaakt. Woonlocatie het Hofje is een fijne plek waar je je meteen welkom voelt en waar je jezelf kunt zijn. Met bekende gezichten, maar ook cliënten en begeleiders die ik nog niet zo goed kende. Ik had het gevoel dat iedereen wel openstond voor de uitwisseling. Natuurlijk ben ik vooral bezig geweest met het kennismaken met de cliënten die er wonen en het meelopen met andere collega’s, maar er was ook zeker ruimte om werkzaamheden die ik vaker doe uit te voeren.

Ik heb er veel plezier in gehad om deze locatie te leren kennen en daarbij mijzelf te laten zien. Door eens uit mijn comfortzone te treden, heb ik meer ervaring kunnen opdoen in de psychiatrie, en verschillende werkwijzen van andere collega’s en karakters van de bewoners leren kennen. Al met al was het een erg leuke en leerzame ervaring, die ik in de toekomst graag nog eens over zou doen!

Peter, senior van woonlocatie de Bachlaan in Hulst
kookte een week lang bij El Cantina

“Wat doe je als er binnen Zeeuwse Gronden een uitwisselingsproject wordt gestart én je van koken houdt? Dan ga je naar El Cantina! El Cantina is een van de maatschappelijk restaurants van Zeeuwse Gronden, gelegen in het centrum van Terneuzen. Vijf dagen in de week kun je daar terecht voor een warme maaltijd, een broodje of een kom soep. Het wordt druk bezocht, op de dagen dat ik er was werden er minstens 50 maaltijden geserveerd.

Wat me als eerste opviel was de goeie sfeer binnen het team. De koks en de vrijwilligers koken en serveren met enthousiasme en veel plezier. Er wordt hard gewerkt, zeker als het restaurant opent voor publiek, en ook veel gelachen, maar serieuze gesprekken worden zeker niet uit de weg gegaan.

Het tweede wat me opviel was hoe El Cantina, Zeeuwse Gronden indachtig, midden in de samenleving staat. Cliënten, buurtbewoners en zelfs hele locaties komen bij El Cantina voor een goede maaltijd, gezelligheid en sociaal contact in het algemeen. Er is een grote groep mensen die wekelijks of soms zelfs dagelijks terugkomt. Kortom, het is een geweldige plek om te werken of eten, en daarmee ook een hele leuke locatie voor mensen die gaan uitwisselen!”

Blog Uitwisselingsproject: Van Receptionist Naar Woonbegeleider, Van Psycholoog Naar Kok
Back To Top